nega afričkih ljubičica

SVETLOST     
 Afričke ljubičice vole puno svetla, ali je važno da nisu pod direktnim sunčevim zracima. Od veštačkog osvetljenja najbolje je fluorescentno.

ZALIVANJE     
  Zalivajte ljubičicu jednom nedeljno, odnosno kada je supstrat suv, u tacnu. Nakon 15-20 minuta prospite višak vode. Obična voda iz česme je zadovoljavajuća, ali treba da odstoji 24 sata da bi ispario hlor.

PRIHRANA
Prihranjujte pri svakom zalivanju sa balansiranim djubrivom, NPK odnosa 20-20-20, 15-15-15 ili slično u razmeri 1/2 propisane doze. Ukoliko koristite kapilarni sistem zalivanja fitiljem (wick sistem) razmera mora biti 1/4.

SUPSTRAT
Afrička ljubičica voli poroznu zemlju. Zemlju za cveće pomešajte sa perlitom 1:1. Pri kupovini zemlje obratite pažnju da Ph vrednost bude izmedju 6,4 i 6,9, da bi se najbolje iskoristile hranljive materije.

TEMPERATURA I VLAŽNOST VAZDUHA
Prijatna sredina za afričke ljubičice je sredina koja i Vama najviše odgovara odnosno temperatura izmedju 21-27 C i vlažnost od 40-50%.

PRESADJIVANJE
Afričke ljubičice vole male saksije, u kojima bolje i više cvetaju. Za standardne ljubičice koristite saksije do 10 cm u prečniku, a za mini i poluminijaturne ne veće od 6,5 cm. Za puzajuće - trejler ljubičice možete koristiti i šire ili viseće saksije.Presadjujte kada se Vašoj ljubičici pojavi vrat, odnosno ogoli stablo, tako što je izvadite iz saksije, skalpelom skratite korenovu loptu za dužinu vrata, i vratite biljku u istu saksiju. Dopunite saksiju svežim supstratom.